Torenvalken

Zo’n 19 jaar geleden hebben we twee nestkasten voor torenvalken opgehangen. Ze hangen midden in onze boomgaard. Door het bewust ophangen van nestkasten heten we deze jagers welkom in onze boomgaard. Zij zorgen voor een natuurlijke bestrijding van klein ongedierte zoals insecten en muizen.

Al vanaf het eerste jaar was het raak en had een koppeltje zich genesteld. Ieder jaar is minstens één van de nestkasten bewoond. Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels en een bruine staart.

Ze leven graag in nestkasten waar ze een goed uitzicht hebben op de omgeving. Zo kunnen ze de open ruimte makkelijk afspeuren naar voedsel.

We checken regelmatig de nestkasten om even ‘te spieken’  bij de familie en hun jongen. Wilt u meer weten of de torenvalken in onze boomgaard. Loop dan even de winkel binnen. Daar is nog veel meer informatie te vinden.

NIEUWS OVER DE TORENVALKEN  2014

Nadat vorig jaar het mis gegaan was met de torenvalken hebben we dit jaar , 2014 , weer jonge torenvalken !!!

Er is een nieuw koppeltje gekomen en er zijn zes jonge torenvalken. Erg veel en de ouders hebben het heel druk om ze allemaal van eten te voorzien. Het is weer een prettige herrie in de boomgaard.

Om fotoos te maken waren ze ons bijna te snel af. Om ze allemaal tegelijk op de foto te krijgen was moeilijk.

Met onderbreking van het vorige jaar is het nu voor de twintigste keer dat er bij ons jonge torenvalken zijn.

Hieruit blijkt dat het in onze boomgaard een ideale omgeving is voor o.a. vogels.